Nieuws

wo 30 apr 2014, 14:42

Ook S&P ziet herstel Nederlandse huizenmarkt

De huizenprijzen in Nederland stijgen dit jaar naar verwachting licht met 1 procent en volgend jaar met 2 procent. Na vijf jaar daling van de huizenprijzen, lijkt de markt zich nu weer te stabiliseren. Dat schrijft de internationale kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) in een woensdag gepubliceerd kwartaalrapport over de Europese woningmarkt.

Het vertrouwen in de markt is langzaamaan weer teruggekomen nu de economische situatie in het land verbetert. Wat ook meespeelt bij het herstel van de huizenprijzen is dat er momenteel minder nieuwe huizen bijgebouwd worden en dat de Nederlandse huurmarkt ,,onderontwikkeld” is. Verder signaleert S&P een toenemende betaalbaarheid van huizen en meer stabiliteit van het fiscale hervormingsbeleid.

—————————————————————————————————————————————–
vr 21 feb 2014, 09:33

Dieptepunt huizenprijzen nabij

AMSTERDAM -Verkoopprijzen van koopwoningen dalen steeds iets minder hard en in sommige regio’s zitten ze zelfs alweer in de lift. Het omslagpunt lijkt nabij, nu huizenprijzen in januari met 0,5 procent zijn gedaald.

Huizenprijzen daalden ook in januari van dit jaar nog ten opzichte van een jaar eerder, maar de daling wordt wel steeds kleiner, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster. In het najaar van 2013 daalden prijzen namelijk nog met 3 tot 5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Vergeleken met december zit er ook een kleine stijging in. Verkoopprijzen lagen 0,4 procent hoger.

————————————————————————–

21 FEBRUARI 2014

Laagste aantal bouwvergunningen in 60 jaar

 

Hoewel aan de neergang op de huizenmarkt vorig jaar een einde lijkt te zijn gekomen, is het herstel in de woningbouw nog ver te zoeken. Het aantal woningen waarvoor een bouwvergunning werd afgegeven, daalde met 30 procent to 26.000, het laagste aantal sinds 1953.

 

Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Sinds het begin van de crisis op de vastgoedmarkt in 2008 is het aantal woningen waarvoor een vergunning is verleend met 70 procent afgenomen. De daling is met 76 procent het sterkst bij koopwoningen. Het aantal bouwvergunningen voor huurhuizen daalde in 5 jaar tijd met 55 procent.

Vorig jaar was de afname juist bij huurwoningen iets sterker. Vooral woningcorporaties waren fors minder actief in de nieuwbouw, met een afname van het aantal bouwvergunningen met 43 procent. De regionale verschillen zijn groot. In Zeeland en Friesland ging het aantal vergunningen met meer dan de helft omlaag, terwijl in Utrecht sprake was van een toename met 18 procent.

Het aantal vergunningen voor een verbouwing is in 2013 nagenoeg gelijk gebleven. Er werd 8600 maal toestemming verleend voor een verbouwing van 50.000 euro of meer. In totaal verspijkerden woningeigenaars voor 2,75 miljard euro aan hun bezit, 8 procent meer dan in 2012.

 

 

————————————————————————–

 

 

CBS: grote tevredenheid over woonsituatie

20-01-2014

Het overgrote deel van de volwassenen in ons land is tevreden met het leven in het algemeen. Ze zijn het meest positief over hun woning, het minst over de financiële situatie. Vooral 65-plussers zijn vaak tevreden, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

In 2012 was 85 procent van de bevolking tevreden met het leven in het algemeen. Vooral over hun woning zijn mensen positief: ruim de helft is hier tevreden mee, en meer dan een derde zelfs zeer tevreden. Ook de woonomgeving en persoonlijke relaties worden vaak positief gewaardeerd. Over hun financiële situatie zijn mensen het minst positief: bijna 7 pocent is hier ontevreden over en 20 procent is hier tevreden noch ontevreden mee.

Tevredenheid met het leven, 2012

Tevredenheid met het leven, 2012

Ongeveer zeven op de tien 25- tot 55-jarigen zijn tevreden met de hoeveelheid vrije tijd. Dat is minder dan gemiddeld. Vanaf 55-jarige leeftijd loopt dit aandeel op, tot zelfs ruim 90 procent van de 65-plussers. Deze laatste groep is doorgaans niet meer werkzaam en heeft meestal ook geen inwonende kinderen meer die zorg behoeven.

Verder blijkt dat laag opgeleiden gemiddeld meer tevreden zijn met de hoeveelheid vrije tijd dan hoog opgeleiden.

Minder dan de helft (44 procent) van de bevolking is tevreden met zowel de woning, de woonomgeving, persoonlijke relaties, hoeveelheid vrije tijd, dagelijkse bezigheden als de financiële situatie. Onder 65-plussers ligt dit aandeel veel hoger, op bijna 60 procent.